Oulun Silmäkirurgia Oy - Silmälääkäri Ossi Kaijanen

Oulun Silmäkirurgia -Blogi

silmäsairauksien
tutkimus ja hoito

Asiakaslähtöistä silmälääkäripalvelua vuosien kokemuksella.

Edessä häikäisevä tulevaisuus – suojaa silmäsi aurinkolaseilla – Osa 1

Minä rakastan aurinkolaseja. Omistan (toistaiseksi) kuudet eri sheidit ja tämän lisäksi vielä urheilulasit vaihdettavilla linsseillä. Aurinkolasit ovat yksinkertaisesti kaikkien accessoriesien kuningas! Onkin ironiaa, että ensimmäiset arskani hukkasin juuri ennen tämän blogin julkaisua – näin ei ole koskaan aiemmin käynyt!

Aurinkolasit tyylin ja tarpeen mukaan

Eräs silmäkollega professori totesi taannoin haastattelussa, että riittävän hyvät aurinkolasit ovat sellaiset, mitkä eivät vääristä ruutupaperia. Tämä on niin kaukana todellisuudesta kuin olla jo voi! Ajatus on liian yksinkertaistettu; samalla analogialla voisi sanoa että ”riittävä auto on sellainen, jossa on moottori”.

Kun tein tarkempaa analyysiä aurinkolaseista tätä blogia varten, minullekin selvisi paljon uutta informaatiota, mitä en aiemmin tullut ajatelleeksi. Tietoa jaettavaksi on niin paljon, että jaan tämän blogin kahteen osuuteen: lääketieteelliseen puoleen ja optiseen puoleen, jossa käsitellään myös hyvien aurinkolasien anatomiaa. Iso kiitos jo tässä vaiheessa optikko/sairaanhoitaja Heli Korpelalle, kenen kanssa kävin loistavaa ajatusten vaihtoa.

Vesi toimii tehokkaana säteilyn heijastajana

UV-säteily – Kaiken se kasvattaa, syövänkin

Aah… Kesä on vihdoin saapunut! Ilma lämpenee, vaatteet vähenevät ja lämpö hellii. Iso kaasupallo 150 miljoonan kilometrin päässä tuottaa säteilyä, mikä valaisee, lämmittää…ja tuhoaa.

Jokainen varmasti tietää, että auringon UV-säteily liiallisina annoksina iholla saa aikaan kaikkea epämiellyttävää, eivätkä silmät poikkea tästä mitenkään. On tutkittu, että kirkkaana päivänä UV-säteilyä tulee eniten kasvojen seudussa silmän pinnalle sarveiskalvolle, poskipäihin ja nenään.

Auringon ottaminen veden äärellä on varsinkin petollista!

Seuraavaksi kolme kovaa lääketieteellistä syytä, miksi juuri Sinun kannattaa käyttää aurinkolaseja niin aurinkoisella kuin puolipilvisellä säällä!

Käytä aurinkolaseja – Pysyt nuorekkaana

UV-säteily vanhentaa ihoa, tämä on selvää. Aina kun ihmisessä jokin vanhenee, se löystyy. Ryhti heikkenee, kiinteä läski alkaa roikkua ja nuoruuden ehdottomat ajatukset politiikasta/musiikkimausta/kauneusihanteista venyvät joustaviksi.

Jokainen meistä varmasti haluaa pysyä nuorena ja hyvin säilyneenä. TV ja aikakausilehdet ovat täynnä mainoksia taistelusta ikääntymistä vastaan ja yleensä niissä näytetään, kuinka silmäkulmiin sipaistaan jotain kallista rasvaa. Harakanvarpaat ovat yleensä ensimmäinen merkki ihon luonnollisesta löystymisestä.

Harakanvarpaat muodostumassa

Toki elämänilo ja hymyily saa myös näitä aikaan, mutta auringonvalolla on iso osa näiden muodostumisessa! Löysä iho silmien ympärillä nimittäin venyy joka kerta, kun pitää siristellä häikäisyä vastaan.

Käyttämällä aurinkolaseja, ehkäiset ensinnäkin häikäistymistä, mutta samalla myös liiallisen UV-säteilyn pääsyn silmän ympärille.

Käytä aurinkolaseja – Estät pahanlaatuisten kasvainten muodostumisen

Voisin näyttää useita kuvia pahanlaatuisista kasvaimista silmissä, mutta uskokaa kun sanon, että ne eivät ole kovin kivoja. Ei kuvina eikä sairauksina. Diagnoosi käytännössä aina tarkoittaa reissua veitsen alle ja joskus valitettavasti myös testamentin väsäämistä.

For my eyes only

Lisäksi kaikki vesipedot nyt huomio! UV-säteily kimpoaa mukavasti myös veden pinnasta, joten aurinkolasit ovat must aina kun surffaatte/suppailette/wakeboardaatte. Muutoin saattaa muodostua niin sanottu ”Surfer’s Eye” eli siipikalvo, missä ylimääräinen kalvo kasvaa silmän pinnan päälle. Kyseessä ei ole syöpä, mutta viheliäinen ja kosmeettisesti haastava tauti. Tilanteesta selvitään ainoastaan veitsen alla!

Vesiaktiviteeteissakin kannattaa silmät suojata!

Toki kirurgina se minua yleensä syyhyttää, että pääsisin napsaisemaan kunnon pahkuran pois silmästä! Vaikka suoranaista silmien aurinkorasvaa ei ole olemassa, muistakaa kuitenkin levittää aurinkorasvaa myös silmäluomille! Muistakaa myös suojata lapsien iho ja silmät auringonvalolta! Mitä nuorempana iho alkaa saada UV-säteilyä (liiallisissa määrin), sitä todennäköisemmin jonkinlainen kasvain saattaa kehittyä aikuisiällä. Varsinkin pienten lasten iho on hyvin herkkä auringonpaahteelle, ja isommat eivät välttämättä vielä ymmärrä ihon palamisen kauaskantoisia seurauksia.

Riittävällä suojauskertoimilla hymyssä suin kesän leikkeihin!

Käytä aurinkolaseja – Ehkäiset harmaakaihin muodostumista

WHO:n arvion mukaan n. joka viides kaikista harmaakaiheista johtuu liiallisesta altistumisesta UV-säteilylle. Karkeasti sanoen joka viides kaihileikkauspotilaistani on leikkaussalissani siitä syystä, ettei malttanut käyttää aurinkolaseja kesäisenä päivänä. Jos omena päivässä pitää lääkärin loitolla, niin sheidit silmillä pitää kaihin loitolla.

Harmaakaihi on huono isäntä, mutta kaihikirurgi on hyvä renki

Blogin toisessa osassa tarkastellaan aurinkolaseja optikon, optiikan ja tekniikan näkövinkkelistä sekä kerrotaan, mistä hyvät aurinkolasit on tehty. Viimeistään sen tekstin luettuanne ymmärrätte, miksi hyviin aurinkolaseihin kannattaa satsata!

Kuuntelusuositus: ”Sunshine Reggae” – Laid Back

https://www.youtube.com/watch?v=bNowU63PF5E

https://open.spotify.com/track/0z0JSkE5Nw3i3nin3BBSuG?si=9LvAnpOwSlmy6vZl3LOncA

JAa blogipostaus