Oulun Silmäkirurgia Oy - Silmälääkäri Ossi Kaijanen

Oulun Silmäkirurgia -Blogi

silmäsairauksien
tutkimus ja hoito

Asiakaslähtöistä silmälääkäripalvelua vuosien kokemuksella.

Aavikolta keitaalle – ensimmäiset askeleet kuivien silmien hoidossa

Olipa kerran kuvankaunis señorita. Hän hurmasi varsinkin kauniilla ruskeilla silmillään jokaisen, joka saapui hänen sukunsa haciendan porstuaan. Vain muutamalla silmän räpsäytyksellä jokainen kilpakosija olisi valmis käymään sotaan naapurikylän pahamaineista Los Penas’in jengiä vastaan. Señoritalla oli kateellinen pikkusisko, siunattu kasvoilla, joita vain oma äiti voi rakastaa. Ne ajat, kun señorita keimaili kosijoiden kanssa, sisko perehtyi mustan magian saloihin. Eräänä aamuna señorita huomasi joutuneen kaamean loitsun uhriksi – hänen säihkysilmänsä tuntuivat kuivilta kuin Tabernasin aavikko, ja valuivat vettä enemmän kuin Algarin putous! Häneen langetettiin kuivasilmäisyyden taika! Voi, miten señoritan käykään? Viekö ilkeä pikkusisko kosijat mennessään?

Jos sinulla arvon lukija on vähänkään señoritamme kaltaisia oireita, olet tullut oikeaan paikkaan! Jos et ole vielä lukenut aiempaa blogia kuivasilmäisyyden oireista, kannattaa se alkuun tsekata läpi. Blogi löytyy osoitteesta: https://silmakirurgia.com/itku-kuivista-silmista/

Onneksi normaalissa elämässä kuivasilmäisyyden ”taian” voi murtaa itsekin ilman loitsuja ja rukouksia. Pitää vain saada silmän pinta jälleen riittävän kosteaksi ja nestepinta oikeanlaiseksi. Se saattaa tosin vaatia hieman tekemistä, kärsivällisyyttä ja tahtoa. Hoitomuotoja on paljon, ja ne voidaan jakaa kahteen isoon osa-alueeseen: suoraan (jolloin silmän pinnan nesteen määrä ja laatu paranevat) ja epäsuoraan (jolloin minimoidaan kaikki syyt mitkä lisäävät kuivumista).

Photo by Gabriel Peter from Pexels

Samoin kun señoritamme ottaa ensimmäiset askeleensa kohti naapurikylän Los Penas’in shaamaania hädässään, me lähdemme askel askeleelta käymään läpi tätä eeppistä oiretta mikä koskettaa niin montaa ihmistä monessa ikäluokassa.

Pääasiallisin, tärkein ja helpoin tapa hoitaa kuivia silmiä on kostuttaa niitä. Kostuttaminen luonnollisesti tapahtuu tipoilla ja näitäkin on montaa erilaista. Osalle riittää hyvinkin vetinen tippa ja osa toisaalta pitää enemmän geelimäisistä tipoista. Näissä ei sinänsä ole käytännön kannalta eroa. Pääasia, että käyttää sitä, mistä pitää ja käyttää sitä riittävästi. Geelimäinen on luonnollisesti tehokkaampaa, mutta toisaalta saattaa herkemmin sumentaa hetkellisesti näkyvyyden. Silmälääkäreillä ei ole varastossaan mitään erikoisempaa silmätippaa mitä määrätä reseptillä. Toisin sanoen kaikkia mitä me käytämme, saa apteekista ilman reseptiä. Muutamaa tippaa saa tosin reseptillä hiukan halvemmalla isomman määrän.

Kostukkeiden käytössä ei ole ylärajaa. Monelle riittää yksi tippa silloin tällöin. Yleensä, jos silmälääkäri kehottaa kostuttamaan silmiä, on oikea määrä vähintään 4-5 kertaa päivässä. Yleinen harhaluulo on, että silmä jotenkin tottuisi ylimääräiseen kostutukseen ja jää vaatimaan koko ajan lisää. Silmä yksinkertaisesti tarvitsee lisäkostutusta, jos se ei ole riittävän kostea. Silmää tai sen rakenteita ei voi mitenkään hukuttaa. Mikäli silmä tuntuu usean tipan jälkeen kuivalta ja karhealta, se todennäköisesti onkin sitä. Olen itse pahimmillaan joutunut oman laser-leikkauksen jälkeen yhtenä kovana pakkaspäivänä tiputtamaan kostukkeita 5min välein. Nyt selviän keskimäärin yhdestä kahteen tipalla päivässä.

Erittäin tärkeää on kuitenkin käyttää säilöntäaineettomia kostukkeita! Aiemmin varsinkin pulloissa olleissa kostukkeissa on ollut bentsalkoniumkloridia eli BAKia, jotta neste pysyisi käyttökelpoisena pitempään avaamisen jälkeen. BAKin myrkyllisyydestä silmiin vielä virallisesti kiistellään, vaikka useat tutkimukset ovat osoittaneet, että BAK ärsyttää silmiä ja pahentaa kuivasilmäisyyttä. Jotenkin on kuvaavaa, että BAKia löytyy myös Mr Muscle-puhdistusaineesta – tavarasta, mitä en milloinkaan haluaisi silmilleni. Onneksi nykyään trendi kostukkeissa on koko ajan siirtyä säilöntäaineettomaan suuntaan ja yhä enemmän markkinoille tulee pulloja, missä ei ole juurikaan säilöntäaineita. Kertakäyttöpipeteissä säilöntäaineita ei ole.

Matka Los Penas’in shamaania tapaamaan oli vaarallinen. Jos joku olisi tunnistanut señoritan olleen Los Satsumasin kylästä, hänet olisi taatusti kivitetty! Shamaani oli toista maata. Hän halusi vilpittömästi auttaa, kärsihän hän sattumoisin itsekin samasta vaivasta. Shamaani tiesi kokemuksesta, että kuivat silmät voivat ikävästi haitata loitsujen tekemistä. Väärin luettu ohje, jolloin arsenikkia saattaakin mennä liikaa eliksiiriin…se oli kovin kohtalokas cocktail shamaanin mielitietylle, El Bimbolle. Señorita sai sen sijaan uutta rohtoa, samaa mitä shamaani itsekin käytti! Suolaista vettä!

Mutta auttoiko suolainen vesi? Tämä selviää samalla, kun kerromme seuraavassa tekstissä epäsuorista kuivien silmien hoitomuodoista!

Kuuntelusuositus: ”El Bimbo” – Bimbo Jet

https://www.youtube.com/watch?v=8xn3CXv6o2E

https://open.spotify.com/track/21ZEQwEvUhQQLceN38GFGC

JAa blogipostaus