Oulun Silmäkirurgia Oy - Silmälääkäri Ossi Kaijanen

Oulun Silmäkirurgia -Blogi

silmäsairauksien
tutkimus ja hoito

Asiakaslähtöistä silmälääkäripalvelua vuosien kokemuksella.

Kilpaa tähtien kanssa – kuinka silmäluomien puhdistus palauttaa säihkeen silmiin

Tämä on jatkoa ”Aavikolta keitaalle – ensimmäiset askeleet kuivien silmien hoidossa” -tekstille. Siinä käsiteltiin silmien kostutusta kuivien silmien hoidossa ja alkoi eeppinen tarina kaukaa Espanjasta. Tässä tekstissä käydään läpi muita hoitokeinoja ja jatkamme señoritan tarinaa.

Señorita innostui. Hän koki, että shamaanin rohdot auttoivat selkeästi. Pari tippaa suolaista vettä päivässä auttoi selkeästi neitimme silmiä, mutta säihkyvät ne eivät vielä olleet. ”Tule”, sanoi shamaani, ”tarvitset vielä apuvälineitä, ja niitä minulla ei ole antaa”. ”Meidän pitää palata kotikylääsi!” shamaani totesi samalla kun satuloi luotettavaa Yucca-aasiaan. ”Señorita, por favor” shamaani viittoi kohti satulaa.

Hyvät lukijat, joskus kuivuus silmissä voi olla niinkin hankala, ettei pelkkä kostuttaminen riitä. Nestettä kyllä valuu niin paljon silmiin, että sillä voisi kastella pientä kaistaletta Saharaa pottujen toivossa. Oletteko hoksanneet puhdistaa luomireunoja? Se voi olla se pieni teko mikä auttaa!

Silmän pinta voi olla kostea, mutta nesteen laatu on vääränlaista. Ongelmana on, että luomien rauhasaukot ovat tukkeutuneet. Pahimmillaan olen nähnyt luomireunat niin tukkoisiksi, että niitä puristaessa on suorastaan purskahtanut kovettunutta rasvaa silmän pinnalle! On turha toivoa, ettei kyyneleet haihdu, jos kerran öljyä ei pääse edes silmän pinnalle niitä sitomaan.

Señorita Yucan selässä, ja shamaani heitä ohjaamassa, matkakunnan reitti kohti neidin kotikylää taittui rivakasti. Katsellessaan aavikon yläpuolella erottuvaa tähtitaivasta hän mietti kosijoitaan, kuinka räpsyttelisi säihkyviä silmiään heille ja kuinka miehet lepertelevät hänelle takaisin. ”Señorita, juanita, sydämeni laulaa tvi-tviitta!” oli Diego hänelle lausunut juuri ennen siskonsa loitsua. ”Oi viisas shamaani, mitä apuvälineitä tarvitsne taian murtamiseen?”, uteli neiti unelmoinniltaan. ”Tarvitset maagisia liinoja, joilla palautat säihkynnän silmiisi. Niitä on vain äidilläsi!”. ”Äidilläni! Mitä ihmettä??”

Huomio! Seuraa seikkaperäinen ohjeistus luomien puhdistuksesta havainnekuvin.

1. Aloita luomireunojen puhdistus lämpöhauteella.

Kasta esimerkiksi puhdas froteepyyhe kuumaan (ei kiehuvan kuumaan tietenkään) veteen. Haudo silmien pintaa muutama kymmenen sekuntia. Tämä sulattaa mahdolliset kovettumat rauhasaukoista.

2. Paina silmäluomia ja ikään kuin lypsä rauhasaukkoja.

Suuntaa alhaalta ylöspäin alaluomelle ja ylhäältä alaspäin yläluomelle. Täten nesteet ja kuivuneet töhnät lähtevät liikkeelle.

3. Lopuksi puhdista luomireunat.

Joko puhdistusaineella ja vanulapulla tai varta vasten näihin tarkoituksiin tehdyillä puhdistusliinoilla.

Tästä toimenpiteestä pitäisi tulla vakiintunut osa puhdistusrutiineja. Ei riitä kertaluontoisena. Puhdistaminen olisi suotavaa tehdä joka päivä, jos tilanne sen vaatii. Kuitenkin vähintään pari kertaa viikossa. Jos tilanne on todella paha, voi pieni määrä kortisonitippoja olla avuksi puhdistelujen jälkeen. Tällöin kortisoni rauhoittaa pitkään kestänyttä luomireunojen ärtymystä. Kortisonitippoihin reseptin saa tässä tapauksessa vain silmälääkäriltä.

Kosteat silmät ja terveet silmäluomet saa jokaisen silmät säihkymään!

Saapuessaan takaisin haciendansa pihalle señorita oli edelleen ihmeissään. Miksi ihmeessä hänen äidillään on taikaliinoja? Tuttu ympäristö kuitenkin rauhoitti hänen mieltään. Hän ajatteli, että kaikki kyllä selviää. Patiolla seisoi tuttu henkilö kädet puuskassa. Hänen ilkeä siskonsa! Shamaani havahtui señoritan siskon nähdessään, ”El Bimbo! Olet elossa!”

Kuka on El Bimbo? Mitä salaisuuksia señoritan äiti hautoo? Tarinan ratkaisu, sekä viimeiset vinkit kuiville silmille ensi kerralla.

 

Kuuntelusuositus: ”Starry Eyes – Mötley Crüe

https://www.youtube.com/watch?v=gr6JCAdvYSg

https://open.spotify.com/track/72NC1AEbaEfLVYkSFj5wLu

JAa blogipostaus