Oulun Silmäkirurgia Oy - Silmälääkäri Ossi Kaijanen

Oulun Silmäkirurgia -Blogi

silmäsairauksien
tutkimus ja hoito

Asiakaslähtöistä silmälääkäripalvelua vuosien kokemuksella.

Korona – kun kaikki kiva on peruttu

Korona.

Uskoisin, että jokainen tässä vaiheessa tietää mistä on kyse. Ajattelin tuoda omat ajatukseni julki ja samalla myös kootusti ohjeita.

Olin tämän tekstin jo kertaalleen kirjoittanut, mutta kuten oma suhtautumiseni koko epidemiaan, jouduin muuttamaan mielipiteitäni. Tämä on siis jo valmiiksi teksti 2.0.

Kertaus on opintojen äiti. Olen 99,99% varma, että jokainen teistä on näihin jo tutustunut. Tässä minun 5 parasta vinkkiä ajassa selviytymiseen.

 

1: Pese kädet.

Kuvassa ensiapu viruksen torjuntaan: käsidesiä, saippuaa ja suumaskeja

Käsien pesua on ohjeistettu valtiovallan johdon tasolta lähtien. Tämä saattaa tuntua liialliselta holhous-Suomelta, mutta tämä on äärimmäisen tärkeää sisäistää! Lääkärikoulussakin harjoitellaan muutaman tunnin ajan oikeanlaista kirurgista käsienpesua, koska pelkkä vesihuuhtelu ei riitä.

Erityishuomio teille ketkä ette pese käsiä vessassa käydessänne, koska ”en koskaan kuse käsilleni”, katsokaa nyt tiiviisti peiliin ja kysykää itseltänne ”Oletko tosissasi?”.

 

2: Jää kotiin.

Telkkari päälle ja villasukat jalkaan – luvan kanssa

 Nyt on äärimmäisen tärkeää pysytellä kotona, vaikka et olisikaan sairas. Tiedän, että se voi tuntua tylsältä jo nyt tässä vaiheessa, varsinkin kun ei ole tiedossa mihin asti karanteeni kestää. Viikkoja, kuukausia? Lisäksi lapset saattavat hääriä jaloissa etkä saa elintärkeitä palavereita pidettyä etänä, ja ikkunasta näkyy alasti kekkuloiva naapurin Pena.

Kotona pysyminen ei ole koskaan ollut näin helppoa. Käytännössä nappia painamalla saat telkkarista näkymään aivan kaiken mitä haluat, ruokaa ja tarvikkeita saat kotiinkuljetuksella, ja sosiaaliset kontaktit on muutenkin siirtyneet nettiin. Ja nyt tämä kaikki on jopa valtionvallan toimesta suositeltavaa! Kun poistut kotoa välttämättömille asioille tai happihyppelylle, järki päähän. Pidä turvaväli toisiin kanssaihmisiin.

 

3: Käytä järkeä.

Ei tämä suumaski nyt niin pahalta näytä?

Jos äkillinen yskä yllättää, älä pärski käsillesi tai pitkin piennarta. Yski käsivarteen, hihaan. Jos käytät nenäliinaa, muista pestä se riittävän usein. Ajankohtainen lahjavinkki on hieno mikrokuituinen taskuliina kivoilla kuoseilla https://www.thefatcloth.com. Samalla tuet suomalaista pienyrittäjyyttä.

Vältä kättelyä. Tervehdi kuten muutkin suomalaiset eli nopealla pään kohotuksella ja valitsemallasi trendikkäällä ilmauksella, kuten ”Mo!”, ”Päivää että pärskähti!” (ehkä ei sopiva tähän hetkeen), tai ”Terse!”

Hengityssuojaimesta ei ole haittaakaan, joskin niiden tehoa ei ole voitu todistaakaan taudin ehkäisyssä.

 

4: Oikeat uutiskanavat – THL ja WHO

Kaikki ei aina ole sitä, miltä näyttää. Nämäkin ovat karkkeja!

Jos haluat lisätietoa, käytä oikeita kanavia. Iltapäivälehdet eivät ole oikea kanava. Minun henkilökohtainen blogini ei ole oikea kanava. THL:n ja WHO:n viralliset sivut ovat oikea kanava. Sinne on koottu kaikki fakta, ilman median lisämausteita. Kyseisiä sivuja päivitetään myös jatkuvasti tiedon karttuessa.

THL: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

WHO: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Olen ärsyyntynyt koronan uutisoinnista. Tällä hetkellä uutisista ja SoMesta saa kuvan, että korona on yksi ilmestyskirjan ratsastajista ja että sen seurauksena pörssien romahdus vie kaikki eläkesäästöt tuonelaan.

Media lietsoo (ehkä?) tahtomattaan paniikkia jatkuvalla uutisfeedillä klikkauksia kaipaillen: ”IS seuraa koronavirusepidemiaa!” Muistakaa, että iltapäivälehtien toiminta perustuu sensaatiomaisiin otsikoihin ja klikkauksiin, joiden kautta ne tekevät massia. Vaikka uutisointi asiasta on tärkeää, on aivan eri asia suhtautua asioihin vakavasti kuin kirjoitella niistä uutisotsikoita, joissa luvataan valtavaa kuolontautia. Liki 96 000 ihmistä (tilanne 22.3.2020) on selvinnyt sairastetusta koronatartunnasta. Tätä ei tuoda esille.

 

5: Toivoa ei pidä menettää.

Tulevaisuus häikäisee, vielä huomennakin

Tällä hetkellä on valitettavasti varmistunut ensimmäinen koronan kuolonuhri Suomessa (22.3.2020). Tilastollisesti tänään kuolee myös useampi kymmenen henkilöä sydänkohtaukseen, yhdestä kahteen itsemurhan seurauksena, ja noin viisi henkilöä viinan vuoksi. Lisäksi 2,7 ihmistä 100 000 asukasta kohti Suomessa (2017, lähde: WHO) kuolee vuosittain influenssaan ja keuhkokuumeeseen, eli noin 150 ihmistä. En muista, että keltainen lehdistö olisi uutisoinut yhtä hanakasti näistä. Ymmärrän, että uusi ja tuntematon tauti kiinnostaa ja jopa kiehtoo, ja sen vuoksi uutisointi on tärkeää. Pelottelu ja hysterian lietsominen ei mielestäni edistä mitään.

Pidä huolta itsestäsi, soita vanhemmillesi. Kysy naapurisi vointia, pidä yhteyttä ystäviisi. Suhtaudu vakavasti annettuihin säädöksiin ja suosituksiin.

Kyllä me tästä selvitään. Ihmiskunta on selvinnyt pahemmastakin. Talouskin on selvinnyt pahemmasta. Kyllä SINÄ tästä selviät. Älä menetä toivoa, älä lietso hysteriaa.

Joten villatöppöset jalkaan, ota iisisti, tee kaikkea sitä mihin et aiemmin ole löytänyt aikaa. Toivokaamme, että tämä tilanne menee ohitse nopeammin kuin uskommekaan. Sitä nopeammin, mitä enemmän yhdessä noudatamme annettuja ohjeita ja linjauksia.

 

Lopuksi

Hidasta elämää ja nauti hetkestä. Kevät tulee.

On karanteenista ollut jotain hyvääkin: parempi puoliskoni ei osaa pysyä yhtään paikoillaan ja sinkoilee paikasta toiseen kellon ympäri. Kalenterikin on buukattu täyteen aina seuraavalle kahdelle viikolle. Tämän vuoksi hänellä tuppaa verenpainekin olemaan ajoittain koholla. Nyt kun (hänen omien sanojensa mukaan) ”kaikki kiva on peruttu seuraavilta kuukausilta” ja ”pitää möllöttää ja masentua kotona” on verenpaine laskenut huomattavasti jo ensimmäisen viikon aikana. Kotona olo, ulkoilu ja kiireettömyys on siis tehnyt tehtävänsä!

 

Kuuntelusuositus: ”Hysteria” – Def Leppard

https://www.youtube.com/watch?v=yMzyleT2FqY

https://open.spotify.com/track/2vLp0wfeNMuWABMuSSLr13

JAa blogipostaus