Oulun Silmäkirurgia Oy - Silmälääkäri Ossi Kaijanen

Oulun Silmäkirurgia -Blogi

silmäsairauksien
tutkimus ja hoito

Asiakaslähtöistä silmälääkäripalvelua vuosien kokemuksella.

UV spesiaali – TUUNAA UUDEN VUODEN SIISTEIMMÄT SUOJALASIT

Hei kaikille ja hyvää uutta vuotta! Nyt uuden vuoden 2020 kunniaksi – mikä on myös kansainvälisen sokeuden ehkäisemisen tunnusvuosi – julkistetaan uuden vuoden spesiaaliteksti suojalasien käytöstä.

Valitettavasti, kaikkien muiden juhliessa, vuodenvaihde on päivystävän silmälääkärin kammottavinta aikaa. Joka vuosi, poikkeuksetta, päivystykseen hakeutuu sankareita, joiden silmille on raketti/pata/paukku/mitä-näitä-nyt-on, vahingossa lauennut. Ja näiden vammojen hoidossa ei enää millään antibioottitipoilla selvitä. Jokainen raketteja ampuva varmasti tietää, että hyvin yksinkertaisella tavalla tämänkaltaiset tilanteet olisivat vältettävissä. Nimittäin suojalaseilla.

Minä pidän räjähdyksistä. Mielestäni äkillinen energian purkautuminen lämpöaaltoineen on jollain kivikautisella tavalla tosi siistiä. Mutta yhtä lailla pidän siitä, kun näen joka vuosi uudelleen ja uudelleen uusia räjähdyksiä ja kuohuviinipullon poksautuksia. Sen vuoksi en voisi kuvitellakaan, että en pitäisi suojalaseja uutena vuotena – varsinkin kun olen nähnyt osastolla mitä se voi saada aikaan!

Olen vuodesta toiseen ihmetellyt, hölmistyneenä jopa, miksi ihmiset eivät käytä niitä? Ovathan ne rumat, mutta luulisi, ettei se haittaa? Koska toivon kaikkien näkevän vielä pitkälle tulevaisuuteen, haluan omalta osaltani tarjota mahdollisimman helpon ja yksinkertaisen ratkaisun siihen, että rumista suojalaseista saadaan maailman siisteimmät ja näin ollen niitä pidetään päässä koko uusi vuosi, ammuttiin raketteja tai ei.

 

TUUNAA ITSELLESI VUODEN SIISTEIMÄT SUOJALASIT!

 

1. Hanki suojalasit

Suojalaseja myydään samoissa pisteissä kuin raketteja. Mikäli et halua tuhlata muutamaa euroa, voit hakea ilmaiset silmä- ja kudospankkisäätiön jakamat suojalasit yliopistosairaalan silmäklinikasta. Mikään ei ärsytä silmälääkäriä niin paljon kuin selitykset tyyliin ”en ostanut 2€ suojalaseja tai hakenut ilmaisia, vaikka maksoin tästä kasvoilleni räjähtäneestä ’Mega blow-me-up -padasta’ 55€ ja hain ruuhkamarketista asti

 

 

 

 

 

 

Kuvassa ylhäällä vasemmalla näette aivan normaalit suojalasit. Profiililtaan sirot, mutta peittävät kaiken sen mistä silmälääkäri välittää. Toki poskipäät jäävät alttiiksi paukuille, mutta korvalääkärit ovat sen verran kovia tyyppejä, että he kyllä hoitavat mitä vaan!

Kuvassa ylhäällä oikealla on toinen varsin yleinen suojalasimalli. Suojaa sivuilta, ja omat silmälasit mahtuvat hyvin näiden lasien alle. Valitettavasti nämä mallit huurtuvat herkästi omasta hengitysilmasta ja naapurin Pena saattaa tällöin hekottaa omalle kuluneelle vitsille, ettei kannata pitää laseja saunassa silmillä.

 

2. Hanki lasien koristeluun itseäsi miellyttäviä tarroja

Voit myös hankkia lahjapaperirusetteja. Näitä saa ainakin isoista supermarketeista.

Lisäämällä vain muutaman joululta jäljelle jääneen pakettikoristeen esimerkin omaisesti siron mallisen lasien linsseihin, niin naapurin Penakin on ihmeissään, että kukas influenceri se siellä niitä papatteja sytyttelee! Tähdet ja sydämet kertovat taitelijaluonteesta, hurjasta rakastajasta, joka huolehtii ennen kaikkea omasta ja rakkaimpiensa silmien terveydestä. Katso vaikka yllä olevasta kuvasta!

 

Sivuilta suojaava suojalasimalli saa lisäpotkua lahjapaperiruseteista, kuten yllä olevasta kuvasta näkyy. Nämä ovat kultturellin ihmisen, nautiskelijan suorastaan, suojalasit. Hänelle Platon luolamies vertaus ontuu deus ex machinan johdosta. Hänelle persikka on hedelmän lisäksi myös harmoninen värisävy, ja naapurin Pena vain ignorantti moukka. Ennen kaikkea, hänelle on silmien terveys erittäin tärkeää.

 

3. Joskus kuitenkaan ei ole aikaa tehdä itse, ja haluaa tyylikkäintä mitä rahalla saa.

 

Jotain, millä sen naapurin Penan saa kerrankin hiljaiseksi. Silloin ratkaisu on nk. nopeet lasit, Speed-O-Vision 3.0, suoraan Amerikan Yhdysvalloista. Suojaavat sivuilta, suojaavat riittävästi edestäpäin. Tyyli 100%. Toki teoriassa raketti pääsee posken ja lasien välistä vahingoittamaan silmää, mutta kun tyylistä on kyse, se on se hinta, mikä pitää olla valmis maksamaan. Huomautan nyt heti kärkeen, että vaikka nämä eivät ole allekirjoittaneen valinta rakettien sytytykseen, ovat nämä ehdottomasti paremmat kuin ei mitään!

*

Pääasia, mikä tästä blogista pitäisi jäädä mieleen on se, että typerintä mitä voi uutena vuotena tehdä, on sytyttää raketteja ilman mitään suojalaseja!

*

 

Jos nyt niin huonosti kävisi, että raketti/pata/papatti räjähtää lähellä kasvojasi ja silmiäsi, mitä silloin pitää tehdä? Soittakaa 112 ja ottakaa yhteys päivystykseen. Tänäkin pyhänä usea kollega tekee arvokasta päivystystyötä ja on valmiina ottamaan vastaan kaikki hätätapaukset sairaaloissa! Olkaa siis varovaisia, käyttäkää suojalaseja, älkääkä olko liian likööreissänne raketteja ampuessanne.

Nyt varsinkin, pitäkää huolta näöstänne! Hyvää uutta vuotta!

-Ossi

Päivän jargonin sijaan ajattelin muistuttaa anekdoottina myös toisesta silmien vaaratekijästä näin juhla-aikana. Nimittäin kuohuviinien korkit saavat aikaan myös pahaa jälkeä, jos ne osuvat täydellä vauhdilla silmään – tai ylipäänsä mihin vain! Löysin kiinnostavan tilastotiedon, keskimäärin joka vuosi kuolee pari tusinaa ihmistä kuohuviinien korkkien aikaansaamissa onnettomuuksissa. Tämä ei sinänsä ole yllättävää, sillä korkki lähtee vajaa 90km/h paineen kerryttämästä pullosta. Joten aina, aina, suunnatkaa korkki pois ihmisistä, omista kasvoista ja kaikesta lasisesta. Älkää pyörittäkö korkkia, vaan pulloa pohjasta samalla kun toisella kädellä pidätte korkista kiinni tukevasti. Viineistä lisää kaverini Anniinan blogista Wine and Beyond https://wineandbeyond.fi

Kuuntelusuositus: ”Funky New Year” – Eagles

https://www.youtube.com/watch?v=4yNRcrJyDfg

https://open.spotify.com/track/7tJS1cjSD1P8bodNGblYiK

JAa blogipostaus