Oulun Silmäkirurgia Oy - Silmälääkäri Ossi Kaijanen

Oulun Silmäkirurgia -Blogi

silmäsairauksien
tutkimus ja hoito

Asiakaslähtöistä silmälääkäripalvelua vuosien kokemuksella.

Edessä häikäisevä tulevaisuus – suojaa silmäsi aurinkolaseilla – Osa 2

Tämä on jatkoa Edessä häikäisevä tulevaisuus – suojaa silmäsi aurinkolaseilla – Osa 1-tekstille. Siinä käsiteltiin aurinkolasien lääketieteellistä puolta ja syitä käyttää niitä. Tässä osassa käydään itse optista puolta tarkemmin läpi.

Mikä on hyvän tuotteen määritelmä? Sitä tulee mielellään käytettyä. Hyvät aurinkolasit toisin sanoen ovat sellaiset mitä mielellään pitää päässä. Mitä siis Sinun pitää ottaa huomioon aurinkolaseja ostaessasi? Käydäänpä läpi:

1. Istuvuus

 Tämä on kaikkein tärkein ominaisuus hyvissä aurinkolaseissa: ne istuvat hyvin ja mukavasti sinun päässäsi! Ostaisitko jotain muuta asustetta – paitaa, housuja, käsineitä – jos ne olisivat liian pienet tai isot? Todennäköisesti et.

Kokeile siis alkuun arskoja ennen kuin ostat. Itsestään selvää, tiedän, mutta viittaan tällä summittaiseen netistä tilaamiseen. Optikkoliikkeissä on asiantuntevaa väkeä töissä ihan Sinua varten. He arvioivat minkä mallinen ja levyinen on nenäsi silta (siis se kohta mitä tökitään etusormella, kun pitää esittää nörttiä rillikallea), tarvitsetko muoviset vai silikoniset nenätyynyt, kuinka lasien sangat istuvat korvan takaa, ovatko linssit oikean levyiset kasvojesi muotoon.

Jarko, Miia ja Marjo Optiholmilta osaavat kyllä sinullekin löytää oikein istuvat aurinkolasit!

Ennen kaikkea he säätävät uusia (ja vanhoja) aurinkolasejasi. Huomio tämä, urheiluliikkeissä ei todennäköisesti ole samaa palvelua! (Toisaalta urheilutarkoitukseen tehtyjä laseja, ”nopeet lasit”, voi yleensä itse säätää).

Tämän nopeampaa ei laseillakaan pääse!

Itse ainakin olen sen verran nirso aurinkolasieni suhteen, että en käytä sellaisia mitkä eivät istu kunnolla, tai eivät estä häikäistymistä.

2. Linssit

Linssien materiaalin ja värin tulisi olla sopivat käyttötarpeeseesi. Ei aina riitä, että hankkii vain tummat linssit. Esimerkiksi golfin peluun tarkoitetut aurinkolasit eivät välttämättä sovi puvun kanssa pidettäväksi, tai purjehtijalle. Ohessa esimerkki, kuinka sopiva linssi voi parantaa tenniskentällä pallojen havaitsemista! Kisamenestystä ei mikään linssi voi valitettavasti tuoda!

 

 

 

 

 

 

 

Nykyään lasiset linssit ovat suurimmaksi osaksi historiaa, vaikka niillä on omat etunsa muovilinsseihin nähden. Ne eivät naarmuunnu niin helposti kuin muoviset ja saattavat olla optiikaltaan paremmat, mutta särkyessään hajoavat sirpaleiksi ja ovat siksi paljon vaarallisemmat. Ole siis varovainen vintage-linssien kanssa!

Optisella laadulla tarkoitan tässä tapauksessa sitä, kuinka värien, kontrastin ja näkymän heikentyminen ja vääristyminen on mahdollisimman vähäistä. Toisin sanoen, näkymä olisi mahdollisimman luonnollinen aurinkolasien lävitse katsottuna. Optiikassa on oikeasti eroja! (Olen jopa taannoin vaihtanut kesken leikkauksen koekäytössä olleen mikroskoopin, koska en uskaltanut leikata enempää huonon näkymän vuoksi). Valitettavasti hyvää optiikkaa harvoin saa halvalla – kysykää vaikka keneltä valokuvaajalta tahansa. Alla olevassa kuvassa sama näkymä kahdella eri linssillä. Jälkimmäinen vääristää värejä liikaa.

 

 

 

 

 

 

Pari huomiota linssien väreistä. Vanhuksilla liian tummat aurinkolasit saattavat heikentää kontrastiherkkyyttä eli kuinka hyvin erottaa kohteet taustastaan (esim. pyöräilijä tiensivusta). Ja tämä on ISO riski liikenteessä. Heikkonäköisillä toisaalta oranssiin taipuvat linssit parantavat kontrastin erottelua. Mikäli harrastat valokuvausta, harmaalla pohjalla olevat linssit eivät vääristä värejä. Jos valonarkuus häiritsee, harkitse mahdollisimman linsseihin peilipinnoitetta ja polarisaatiota estämään häikäisyä.

Peilipinnat ehkäisevät tehokkaasti häikäisyä

Polarisaatio vai ei?

Polarisoidut aurinkolasit eivät välttämättä ole paremmat kuin normaalit aurinkolasit. Tekniikkana se tarkoittaa sitä, että tietyssä suunnassa tulevat valonsäteet suodattuvat pois. Yleisesti käytetty esimerkki on vedenpinnasta heijastuva valo, mitä polarisaatio tehokkaasti vähentää. Täten purjehtijat ja kalastavat suosivat polarisoituja linssejä.

Tarpeeksi isot ja polarisoivat lasit suojaavat vedenpinnan heijastuksia

Vesillä liikkumisesta puheen ollen, silloin kannattaa satsata nyöreihin millä voi ripustaa arskat kaulaan. Tiedättehän, sellaiset kuten historianopettajalla aina on? Kuinkahan monet sheidit on tippuneet veteen, kun on veneen köysiä irroitettu tai haavilla nostettu saalista ylös? Monet. Tyylinsä tietävä hankkii Croakiesit, joita saa kaikissa väreissä ja kuvioissa sopien hipistä konservatiiviin.

Jos et halua, että arskasi tippuu jorpakkoon…

…kannattaa hommata Croakiesit pitämään painovoima aisoissa!

Mutta takaisin polarisaatioon: tieliikenteessä niistä saattaa tulla ongelma. Moottoripyöräilijä, joka ajaa polarisoivilla aurinkolaseilla, voi esimerkiksi missata heijastuksen puutteesta vaarallisen vesiliirron aiheuttavan lätäkön. Lisäksi kaikki nykyaikaiset digitaalinäytöt – joita uusien autojen kojelaudat ovat pullollaan – voivat näyttää tummilta polarisoinnin läpi. Olen useamman kerran joutunut tarkastamaan kamerani asetukset ottaessani pystykuvaa aurinkolasien kanssa juuri edellä mainitusta syystä – luulin että virta on poikki tai loppunut vaikka syy oli polarisaatiossa!


Tämä blogiteksti polarisoivien lasien läpi. Sopivassa kulmassa ei tekstistä saa mitään selvää!

3. Laatu

Kannattaako aurinkolaseista maksaa enemmän kuin 20€? Minun mielestäni ehdottomasti kannattaa. Ottaisinko 250€ arskat mukaan rymyämään festareille? En todennäköisesti – paitsi jos olisin itse esiintymässä päälavalla.

Laadusta kannattaa maksaa. ”Merkkilaseihin” on saatavilla varaosia, jolloin niiden käyttöikä yleensä pitenee ja suhteellinen hinta käytöstä halpenee. Esimerkiksi Ray-Banin Wayfarerit ja Aviatorit ovat olleet jo vuosikymmeniä aurinkolasien tyylinnäyttäjinä. Laadukkaampia sheidejä saa myös omilla lasivoimakkuuksilla!

Korjaus ja varaosien hankita onnistuu helposti laadukkaisiin aurinkolaseihin optikkoliikkeissä

Kaikissa EU:ssa myytävissä aurinkolaseissa pitää olla UV-suojus. Mutta onko kaikissa halvimmissa malleissa mitkä pahimmillaan tulevat hikipajoista? Ei se UV400-tarra, mikä yleensä on siinä linssin alareunassa niissä huoltoasemalta ostetuissa aurinkolaseissa, riitä todistamaan sitä. Itse suhtaudun hyvin varauksella sellaiseen mainontaan, minkä pitää todistaa jokin mikä on itsestäänselvyys. Mutta toisaalta, oli linssi kuinka huono tahansa optiikaltaan, aina se blokkaa jonkin verran UV-säteitä.

Tyyliä joo, mutta miten UV-suojauksen kanssa?

Minun suositukseni aurinkolasien suhteen? Osta optikkoliikkeestä missä saat asiantuntevaa palvelua. Käytä hetki aikaa miettiessäsi onko jokin tietty käyttötarve. Mikäli et tiedä, ei haittaa. Hyvät aurinkolasit ovat oikeanlaiset Sinun tarpeita varten, riittävän isot, hyvin istuvat ja optiikaltaan laadukkaat.

Loppuun vielä omakohtainen kokemus kaikesta edellä mainitusta. Ensimmäiset aurinkolasit, mitkä ostin käytyäni laser-leikkauksessa 2013, olivat Oakleyn Holbrookit. Ne istuivat ihan ok, mutta rehellisesti ostin ne ”koska halvalla sain”. Aina käyttäessäni niitä minulla alkoi tulla pientä päänsärkyä noin 10min käytön jälkeen, koska ne puristivat hieman korvan takaa. Sankoja säädettiin, mutta ongelma jatkui. Lisäksi hikoillessani ne valuivat pitkin nenänvartta.

Näistä tuli sen vuoksi minun rymyilyarskat, ja linssit sai siksi kokea kovia (laskettelua, suolaista merivettä ja kaikkea siltä väliltä). Ostin niihin vaihtolinssit Jenkeistä kongressireissulta, ja samalla juttelin Oakleyn myyjäneidin kanssa istuvuudesta. Hän totesi, että minun pitäisi harkita heidän Aasiaan suunnattuja malleja, sillä niissä on kapeampi silta. Aiemmin en tullut ajatelleeksikaan tätä, sillä mielestäni omistan leveän pottunokan, ja aiemmissa silmälaseissani on aina ollut säädettävät nenätyynyt, mutta Holbrookeissa ei. Suomeen päästyäni päätin viedä arskani tutulle optikolle, ja niihin asennettiin muoviset lisätyynyt nenätyynyiksi, ja ne istuvat nyt paljon paremmin. Parasta tämän kaiken jälkeen on se, että päänsärkykin loppui samantien!

Hyvillä aurinkolaseilla ja sopivalla aurinkosuojauksella nauttii istua iltaa auringossa!

Joten seuraavana kauniina päivänä, kun menet ulos paistattelemaan omaa hienouttasi, sipaise alkuun aurinkorasvaa  kasvoillesi ja myös silmäluomille, ja rokkaa terassilla hienoilla aurinkolaseillasi!

Oulun Silmäkirurgia suosittelee Optiholmin asiantuntevaa palvelua niin aurinko-, kuin silmälasienkin kivijalkaliikkeenä Pekurin talossa, Kauppurienkatu 12, Oulu!

Kuuntelusuositus: ”Blinding Lights” – The Weeknd

https://www.youtube.com/watch?v=4NRXx6U8ABQ

https://open.spotify.com/track/00uqj8HXl0hWr3tnxC0NZ5?si=AZgrdr4QSdimwgvwAMgkPQ

JAa blogipostaus